Zece moduri prin care tatii pot sprijini alaptarea
Cu totii stim, empiric, cam care este rolul mamei in alaptare – central, desigur 😀 Insa mai stim cat de important este ca ea sa primeasca sprijinul celor din jur pentru a se putea bucura de aceasta minunata perioada cu adevarat. Deseori auzim „Nasterea a fost cum a fost, am si uitat…dar inceputul alaptarii… foarte greu!”. Presupunem in mod eronat ca alaptarea, fiind naturala, este si simpla, nu?
Si cati dintre noi nu am auzit macar o data, legat de perioada bebelusiei, zicala: „Este nevoie de un sat pentru a creste un copil”. Doar ca pe satul acela nu prea il mai regasim. In general sunt blocuri, cu apartamente izolate unul de celalalt, cu interactiuni minime intre vecini. Sunt bunici aflati la sute de kilometri departare fata de proapsetii parinti sau sunt bariere intergenerationale si resentimente care despart generatiile chiar daca fizic sunt apropiate. Si, mai nou (sau nu), sunt pandemii – care impiedica bunicii, prietenii, rudele apropiate sa fie alaturi de parinti asa cum ar avea ei nevoie.
De cele mai multe ori, persoana constanta de langa mama este chiar tatal copilului, care, indiferent de contextul social sau de prezenta sau absenta bunicilor sau prietenilor, isi va cladi o relatie cu copilul lui si isi va consolida (sau nu) relatia cu partenera lui. Prezenta lui langa proaspata mamica si langa bebelus si implicarea lui concreta va avea o contributie majora in armonia familiei si asupra starii de sanatate emotionale a tuturor membrilor ei.
Dar cum ii poate fi tatal alaturi partenerei lui tocmai in alaptare?
Iata cele zece moduri prin care tatii pot sprijini alaptarea:
- Admiratia si aprecierea corpului mamei transformat dupa sarcina si nastere
- Transmiterea increderii lui in capacitatea mamei de a implini nevoile bebelusului
- Informarea despre alaptare din surse furnizate de specialisti
- Setarea unor asteptari realiste despre perioada alaptarii si fata de etapele de dezvoltare ale bebelusului si nevoile lui
- Protejarea mamei de sfaturile gresite, sugestiile nepotrivite si vizitele nedorite ale celorlalti
- Solicitarea ajutorului de la specialisti in alaptare sau sprijinirea mamei in a solicita acest ajutor atunci cand este nevoie
- Asigurarea unei hrane sanatoase pentru mama (cumparaturi, gatit, comandat mancare, aprovizionare)
- Indeplinirea unor sarcini domestice ce tin de curatenia locuintei
- Oferirea de „pauze de la bebelus”
- Oferirea oricarei ingrijiri a bebelusului dincolo de alaptare (schimbatul scutecului, baita, plimbatul bebelusului etc.)
O puteti urmari pe Livia Tobosaru, moasa licentiata si consultant in alaptare certificat IBCLC, in acest video, detaliind toate acestea cu multa sensibilitate si consideratie pentru toti membri familiei: