Masajul bebelusului

Masajul bebelusului in primele saptamani de viata

Inainte de nastere, aflam deseori despre importanta masajului bebelusului. Cand putem incepe sa il practicam, tips&tricks despre cum il putem realiza aflam de la Cristina Toma, kinetoterapeut şi proaspata mamica, si de la Claudia Necula, psiholog.

Stimularea senzoriala, o nevoie de baza

Una dintre nevoile de bază ale bebeluşului este stimularea senzoriala. Simtul tactil se dezvolta si chiar ajunge la maturitate inca din timpul sarcinii, la 18-20 saptamani. Bebelusul simte si pipaie peretii uterului care ii maseaza corpul in timp ce mama se misca, isi apuca picioarele cu manutele, se joaca cu cordonul ombilical, este stimulat de lichidul amniotic, percepe mangaierile exterioare ale parintilor si raspunde la acestea. Sunt experienţe intrauterine care contribuie la dezvoltarea creierului si a psihicului. Invata despre lumea inconjuratoare inca din perioada prenatala.

Dupa nastere, el continua sa aiba aceleasi nevoi de stimulare ca si in perioada intrauterina, o buna bucata de vreme. Vorbim despre al patrulea trimestru de sarcina, in care nevoile lui primare sunt implinite prin raspunsuri prompte ale parintilor ce recreeaza în buna masura mediul intrauterin (hranirea prompta, tinutul in brate, linistirea, leganarea).

Masajul bebelusului

Masajul bebelusului– parte a rutinei zilnice sau nu?

Imediat dupa nastere bebelusul trece printr-o perioada de adaptare la mediul exterior si poate dura ceva timp (saptamani) pana cand ne putem gandi la respectarea unor rutini in programul lui. La inceput nu putem vorbi decat despre o interactiune naturala intre necesitatile copilului si raspunsurile parintilor. De aceea, recomandam ca stimularea bebelusului prin intermediul masajului sa nu fie inca de la inceput o parte distincta a programului, a “rutinei” bebelusului ci sa se integreze in mod natural in relatia cu acesta.

Nu este necesar sa stabilim “ora de masaj” dupa sau inaintea baitei si sa il constrangem la acest program fara sa tinem cont de alte nevoi care se pot manifesta atunci: de somn, de foame, de a fi luat in brate, cum se intampla uneori, atunci cand parintii afla din alte surse ca “dupa baie, urmeaza masajul, iata tehnicile prin care se face, apoi il hranim, apoi il culcam, samd.”  – intr-o secventialitate oarecum robotizata care nu lasa loc pentru experienta particulara a bebelusului dar si a parintilor in interactiunea cu el, experienta  prin care acestia se cunosc si se simt unul pe celalalt.

Recomandam ca masajul bebelusului sa se realizeze exact atunci cand parintii simt momentul propice, observand reactia si starea, disponibilitatea bebelusului pentru aceasta activitate. El se poate realiza oricand pe parcursul zilei.

Ce presupune masajul bebelusului in primele saptamani de viata?

In primele saptamani de viata masajul presupune miscari blande, adaptate, in functie de dispozitia bebelusului. Parintii pot apela la diverse trucuri pentru a reuși sa faca un masaj de minim cinci minute. De exemplu, momentul alaptarii poate fi unul potrivit, dupa ce mama si bebelusul au trecut de perioada uneori mai dificila a acomodarii cu atasarea si pozitionarea la san. Cat timp bebelusul este hranit, mainile urca si coboara pe pielea lui prin manevre de neteziri si usoare frictiuni.

Avem grija sa folosim un ulei vegetal (de cocos, de masline, ulei din samburi de strugure…) sau o lotiune potrivita cu pielea lui. Atentia bebelusului va fi indreptata catre san, masajul putand fi facut pe o jumatate a corpului timp de 2-3 minute apoi se schimba sanul si se maseaza cealalta jumatate a corpului. Miscarile nu urmăresc pentru inceput o ordine anume asa cum este normal cand vorbim de bebelusi mai mari, insa scopul este acomodarea bebelusului cu aceste miscari si cu senzatiile percepute, conexiunea parintelui cu bebelusul si gratificarea lui cu atingerile placute si blande ale masajului. Dupa primele doua luni insa, bebelusul va fi familiarizat cu aceasta activitate interesanta deja pentru el si va avea rabdare pentru miscari mai complexe. Insa despre acestea, intr-un articol viitor.

Va invitam sa urmariti un scurt filmulet cu masajul bebelusului in primele saptamani de viata, intr-un cadru firesc, ce intampina nevoile esentiale ale bebelusului, hranirea, continerea, siguranta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns