Gimnastica prenatala

Gimnastica in sarcina

Autor Cristina Toma – kinetoterapeut

Vestea venirii pe lume a unui copil, mai ales dacă este primul, este însoţită de una dintre cele mai puternice emoţii din viaţa unui cuplu. Chiar dacă femeia este cea care poartă sarcina, schimbările apar la ambii parteneri.

Este necesar însă ca femeia să fie pregătită pentru această perioadă şi să nu o resimtă ca pe o povară. Modificările hormonale, de statică corporală, dar şi cele emoţionale solicită intens viitoarea mămică. Procesul adaptativ este de multe ori destul de dificil pentru că toate acestea se produc într-un timp relativ scurt. Aceste schimbări cum ar fi câştigarea în greutate, creşterea acuităţii senzoriale, abandonarea serviciului pot fi factori care îngreunează sarcina. Pe măsură ce ele devin din ce în ce mai prezente în viaţa gravidei ele pot fi însoţite de diverse activităţi plăcute: ascultatul muzicii, shopping, teatru, plimbări în parc, gimnastică,  citit, înot. Alimentaţia corectă şi echilibrul dintre exerciţiul fizic şi odihna constituie unele dintre cele mai importante aspecte de luat în seamă pe tot parcursul sarcinii.

Exerciţiile fizice adaptate corect condiţiei de graviditate pot avea atât efecte profilactice cât şi corective. Efectele acestora se manifestă atât pe perioada gravidităţii cât şi după.

Printre beneficiile exerciţiilor fizice din timpul sarcinii putem găsi:

– elibererea stresul muscular şi articular – asta înseamnă mai puţini cârcei, mai multă flexibilitate osteo-musculară

– detensionarea coloanei vertebrale şi îmbunătăţirea posturii – adică, preluarea cu uşurinţă a greutăţii sarcinii de către corp prin corectarea posturii, mai puţine dureri lombare sau toracale

– îmbunătăţirea circulaţiei periferice – mâini şi picioare calde indiferent de vremea de afară, temperatură uniformă a corpului şi confort fizic

– diminuarea presiunii rectale şi pelviene  – risc mai mic de apariţie a hemoroizilor şi a incontinenţei urinare atât înainte de naştere cât şi după naştere, indiferent de modul naşterii (vaginal sau prin cezariană)

– stimularea energiei vitale a organismului concomitent cu eliminarea tensiunii nervoase – mai multe endorfine, stare generală de bine, mai multe zâmbete

– menţinerea tonusul muscular necesar pentru recuperarea musculaturii abdominale vizibil afectate după naştere – şanse mai mari de a încăpea rapid în pantalonii de dinaintea sarcinii

Nu este necesar să ai un istoric în sport sau să fi practicat alte activităţi de masă ca să fii pregatită pentru gimnastica prenatală. Exerciţiile se adaptează în funcţie de condiţia fiecărei gravide.

Este absolut necesar ca înainte de începerea unui program de gimnastică prenatală să ceri părerea medicului obstetrician. Sunt unele condiţii patologice care limitează sau chiar interzic efortul în timpul sarcinii iar tu trebuie să te asiguri că nu le îndeplineşti.