nastere naturala (Lamaze)

Filozofia cursului pentru nastere naturala Pravalia Parintilor

Viziunea noastra asupra cursului de pregatire pentru nastere naturala:

La cursul nostru de pregatire pentru nasterea naturala vei afla ca nasterea unui copil nu este doar un eveniment fizic, este si unul emotional – transformator, tulburator, provocator, intens si plin de iubire, insotit de emotii si trairi deseori ori coplesitoare. Pe masura ce perioada sarcinii se apropie de final, anticiparea momentului nasterii ocupa din ce in ce mai mult gandurile viitorilor parinti. Cand exista dorinta, vointa si niciun impediment medical, nasterea naturala este alegerea cea mai sanatoasa, atat pentru mama, cat si pentru copil, potrivit recomandarilor medicale din prezent. Dar cum vei sti ce este de facut, cum sa iti gestionezi emotiile, cum sa faci fata tuturor trairilor si senzatiilor care se deruleaza in timpul unui travaliu normal?

Aici intervin informatiile si exercitiile de la cursul nostru de pregatire pentru nasterea naturala: te vor ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla cu corpul tau si cu bebelusul tau, ce trairi emotionale si ce senzatii vor aparea, cum sa identifici si  sa raspunzi nevoilor tale. Il vor ajuta si pe partenerul tau sa inteleaga mai bine prin ce treci si sa reactioneze cu calm si stapanire de sine pe tot parcursul travaliului.

Cu totii stim scena aceea amuzanta din filme, in care taticul lesina in sala de travaliu cand se naste bebelusul 🙂  Ei bine, noi nu cunoastem niciunul. Si am fost martore la sute de nasteri cu taticii alaturi, de la inceput si pana la sfarsit. Nu vrem sa lasam sa se inteleaga ca ar fi ceva in neregula daca emotiile unui tatic ar fi atat de mari incat sa „sa se piarda cu firea”, insa cu siguranta emotiile devin cu atat mai dificil de gestionat cu cat Necunoscutul si Neprevazutul sunt mai mari. De altfel nici prezenta tatalui la nastere nu este o norma in sine, tine de alegerea lui (bine, si de regulamentele maternitatilor), si va fi cu atat mai simplu sa o faca atunci cand este informat.

Ceea ce ne propunem prin acest curs este sa redam femeilor increderea  in fortele proprii si partenerilor lor increderea in capacitatea lor uimitoare de a le fi alaturi si la greu, si sa facem ca experienta nasterii sa fie una implinitoare pentru cuplu ca intreg!

Nu ne hazardam sa spunem ca va fi usor, frumos, extatic sau sublim, desi aceste epitete au fost folosite de multe dintre cursantele noastre, dar ne dorim ca experienta nasterii bebelusului vostru sa fie una care sa va aduca zambetul pe buze si caldura in suflet la amintirea ei.

Informatiile pe care noi le impartasim sunt bazate pe studiile de mare amploare stocate în Libraria Cochrane si in baza de date Primal Health Research, pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sanatatii şi ale UNICEF.

Filozofia Lamaze a nasterii naturale, in care toti trainerii nostri s-au format:

  • Filozofia nasterii Lamaze International
  • Nasterea este normala, naturala şi sanatoasa.
  • Experienta nasterii afecteaza profund femeile si familiile lor.
  • Intelepciunea interioară a femeii o ghidează prin nastere.
  • Increderea femeii in abilitatea ei de a naste este fie marita, fie diminuata de locul unde naste si de persoanele aflate in jurul ei/personalul medical.
  • Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina.
  • Nasterea poate avea loc in siguranţa in spitale, centre de nastere sau acasa.
  • Educatorii prenatali dau femeii posibilitatea de a lua decizii informate, o invaţa sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste sanatatea ei si increderea in intelepciunea ei interioara.

De-a lungul anilor, am reflectat si pus in practica aceasta filozofie in cadrul cursurilor noastre, in experienta membrilor echipei noastre ca moase sau ca doule. Dorim sa transmitem mai departe tot ce am invatat, viitorilor parinti care ne trec pragul, in speranta unei experiente a nasterii de neuitat!